Dobro došli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
podnaslov
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 
 
 
  Sponzori
 
 
peloton  
 
 
cemex  
 
 
extreme shop 
 
 
 

 ČLANCI

 
  
4. Korčulanski triaatlon – Izazov Marka Pola
    4. Izazov Marka Pola održan je ove subote. Još jednom su korčulani imali prilike vidjeti triatlonce na svojim ulicama. Glavna utrka je bio olimpijski triatlon, a još su održane sprint triatlon utrke pojedinačmno i u štafetama te ulična utrka na stazi dužine 10 kilometara.
   Kao uvertira svim ovim utrkama za odrasle nastupili su domaći osnovnoškolci koji su se natjecali u štafetnom trčanju.

   Marko Polo Izazov je imao jaki međunarodni karakter, jer su na utrkama nastupili natjecatelji iz 13 različitih zemalja. Više od trećine natjecatelja su bili strani državljani. Ugođaj je malo kvarila povremena slaba kiša koja nikako da se oduči da li da se ozbiljno ispada ili da ne padne. Srećom nije bilo jakog vjetra pa je mokra cesta i proljetno još uvijek nezagrijano more predstavljalo glavni prirodni faktor protiv kojeg su se natjecatelji trebali boriti.

   Pokazalo se da je priroda ipak pokazala svoje zube. Već na plivanju sprint triatlona se dogodilo prvo odustajanje. Plivač iz favorizirane štafete „Nedodirljivih“ (Untouchables) itekako je osjetio dodir mora te je već nakon stotinjak metara plivanja odustao te time dao drugim štafetama neočekivanu šansu za dolazak na postolje. To su najbolje iskoristile dvije mlade korčulanske štafete „Papige“ i „Berislav“ čiji su članovi bili učenici osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule te su osvojili drugo i treće mjesto. Prvo mjesto među štafetama je osvojila štafeta „DIF BIKE 1“ iz Crne Gore.
   Još jedan natjecatelj je doživio bolno hladni dodir proljetnog mora koju minutu kasnije i trebalo ga je spašavati jer ga je uhvatila slabost te se iznemogao nije mogao sam boriti protiv ledenog zagrljaja. Na vrijeme su ga uočili ljudi iz osiguranja utrke te su ga izvukli iz vode i prevezli na obalu gdje ga je preuzela hitna pomoć Doma zdravlja Korčula. Imao je plivačko odijelo, a opet se smrznuo, mogli su se čuti komentari.
   U pojedinačanoj konkurenciji nastupilo je najviše juniora, a osim što ih je bilo najviše postigli su i najbolje rezultate. Najbrži je bio Luka Paliska iz TK Pula ispred klupskog kolege Jana Josipovića te Josipa Živkovića iz TK Petar Zrinski. Kod djevojaka prva tri mjesta su zauzele Nika Begić (TK Triton), Elisabetta Vitasović (TK Pula) te Ela Vučemilović (TK Petar Zrinski). Sve mlađi juniori i juniorke.

   Sve ovo je tek bio uvod u glavnu utrku. Došlo je puno dobrih natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, te je bilo neizvjesno tko bi mogao pobijediti.
   Ovog puta svi su uspješno savladali prvu prepreku: jedan ipo kilometarsko plivanja. Izdvojili su se favoriti i počela je jurnjava biciklima. U vodećoj grupi se našla petorka Marin Koceić (TK Swibir), Toni Elezović (TK Split) te tri mađara David Ruzsas, Petar Bajai i Marton Flander. Sa oko minutom zaostatka sam ih je pratio Dejan Patrčević (TK Zagreb).Kod žena su vodstvo preuzele Daria Pletikapa (TK Petar Zrinski) i Tea Miloš (TK Pula). Taj poredak vodećih se zadržao do kraja biciklističkog dijela.

   U konačnici do pobjede su došli mađari. Zauzali su sva tri prva mjesta. Najbrži je bio David Ruzsas ispred Petra Bajaia i Marton Flandera. Slijedila su tri hrvatska natjecatelja: Marin Koceić, Dejan Patrčević te Toni Elezović kojeg je Patrčević pretekao u trkačkom dijelu.
   Kod žena je prva do cilja došla Daria Pletikapa ispred Tee Miloš, a do trećeg mjesta je došla Željka Šaban-Miličić (TK Swibir).
   Zbog kliskog kolnika bilo je više proklizavanja i padova sa bicikli, ali niko nije zbog toga odustao. Dogodila su se tri odustajanja, ali zbog pucanja guma i mehaničkih problema.

   Za vrijeme trajanja olimpijskog triatlona održana je humanitarna utrka na stazi dužine 10 km. Sredstva prikupljena ovim putem bit će dodjeljena udruzi „Kap u moru“ koja se bavi pomaganjem djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.

   Ovdje su spomenuti samo najbrži, ali i svi ostali su prošli istu stazu, stekli isto iskustvo. Ostvarili su neku svoju ideju, naučili neku novu sportsku lekciju.

   Slijedećeg dana, u nedjelju, sunce je granulo a korčulani su za svoje goste i sugrađane izveli ples Moreška, pomalo simbolično, na istom mjestu na kojem se dan prije nalazila triatlonska zona.

   Ova utrka je bila treće kolo Splitske duatlon-triatlon lige. Nakon dva proljetna triatlona, slijedeće kolo će opet biti duatlon - ovog puta na Marjanu u Splitu, na domaćem terenu.

 
 
 
Tekst napisao: Mladen Luković  
 


 
 
 
  
Izazov Marka Pola
    U subotu 26.4. održan je 4. Izazov Marka Pola u prekrasnom starom gradu Korčuli na Korčuli. Iako vremenski uvjeti nisu bili na strani natjecatelja, skupio se veliki broj natjecatelja na startu olimpijskog i sprint triatlona (koje je bilo ogledna trka za europsku kvalifikacijsku utrku za olimpijske igre mladih) , štafetnog sprint triatlona , ulična trka na 10km i prvenstvo lokalnih osnovnih škola u štafetnom trčanju.

   Na olimpijskom triatlonu glavni favoriti su bili Mađari Ruzsas David, Bajai Peter i Flander Marton koji su osvojili prva tri mjesta. Za ostala mjesta u poretku se vodila velika bitka. Nakon plivačkog segmenta kojeg su predvodili Slovenac Matija Meden i naš Toni Elezović a iza njih veći broj natjecatelja. Mogla se očekivati velika grupa na biciklističkom dijelu ali odmah na početku zbog kiše i skliske ceste se dogodilo nekoliko padova, tako da se stvorilo više grupica. Prvu grupu su vodili Elezović, Koceić koji se iznenađujuće dobrim plivanjem našao u vodećoj skupini i Mađari. Sa odličnom vožnjom na trčanje su krenuli sa velikom prednošću. Mađari su bili uvjerljivi, Koceić je završio na 4. mjestu ujedno i prvi Hrvat, iza njega je došao Dejan Patrčević koji je tog dana istrčao najbržih 10km za 33:01 min a najveće iznenađenje je priredio Toni Elezović koji je otrča za njega odličnih 37:06min i završio na 6. mjestu ali kao 3. Hrvat.

   Ženska utrka je također bila zanimljiva gdje se do zadnjih metra vodila bitka između Pletikape i mlade Miloš. Pobjedila je Pletikapa, dugo mjesto je zauzela Miloš a 3. je bila Šaban Miličić.

   Na sprint triatlonu sa uvjerljivim trčanjem pobijedio je talentirani Luka Paliska iz Pule ispred Jana Josipovića i Josipa Živkovića. Kod cura najbrža je bila Nika Begić ispred Vitasović Elizabete i Ele Vučemilović.

   Čestitke svima!

 
 
 
Tekst napisao: Krešimir Tijardović  
 


 
sponzori