Dobro došli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
podnaslov
 
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 

 ČLANCI

 
 
 
slika901
 


Csongor Lehmann,
apsolutni pobjednik 3. Virskog triatlona

 
 
 


   Juniorski svjetski prvak, Mađar Csongor Lehmann, apsolutni je pobjednik 3. Virskog triatlona. Kup Hrvatske pripao je Marinu Jukiću (TK Petar Zrinski) i Maji Marukić (TK Maksimir).

   LEHMANN: UŽIVAO SAM, KAO DA SAM DOŠAO NA GODIŠNJI ODMOR.
   JUKIĆ I MARUKIĆ: VIR JE NAJBOLJA DESTINACIJA OLIMPIJSKOG TRIATLONA U HRVATSKOJ

 
 


   Lako i elegantno je svjetski juniorski triatlonski prvak iz Mađarske Csongor Lehmann pobijedio na 3. Virskom triatlonu u nedjelju na Viru. Nije baš da se iz zaostatka drugoplasiranoga Marina Jukića može zaključiti kako Lehmann nije imao pravu konkurenciju, ali u odsustvu najboljih hrvatskih triatlonaca u olimpijskom triatlonu – koji su proteklog vikenda natjecanja odrađivali u Zagrebu i Poreču – uvjerljivo je slavio s vremenom 1:56:48. To je za 12 minuta i 25 sekundi bolje vrijeme od Jukića, ili za svega 30 stotinki slabije vrijeme od prošlogodišnjeg rekorda Matije Lukina. Za 19-godišnjeg mladića koji tek počinje svoju pravu triatlonsku karijeru – ostvareno virsko vrijeme u olimpijskom triatlonu više je nego dobar rezultat. Mladom Mađaru, uostalom, ovo je bila prva pobjeda i prvi nastup u karijeri u disciplini olimpijski triatlon.

   - Veoma sam sretan zbog pobjede. Planirao sam ovaj nastup jer sam htio nastupiti u olimpijskom triatlonu, pa sam pretraživanjem kalendara naišao na ovu lijepu utrku. Uoči utrke bio sam zaista uzbuđen - kaže Mađar.

   - Uživao sam. Nije samo stvar u tomu što voziš biciklom oko otoka uživajući u lijepoj stazi i predivnom ambijentu, nego imaš osjećaj kao da si na godišnjem odmoru. Zaista je bio užitak nastupiti na Viru - opisuje Lehmann osjećaj na svom prvom virskom triatlonu. ITU World Triathlon Series (WTS) vodi ga kao svjetskog juniorskog prvaka pozlaćenog u rujnu u australskom Gold Coastu i brončanog s Europskog juniorskog prvenstva u estonskom Tartu. Lehmann nije najbolje što smo vidjeli na Viru protekle tri godine, ali je svakako jedan od najnadarenijih triatlonaca na svijetu kojega bi i narednih godina mogli gledati na otoku. Mađari prije svega vole Vir i druge hrvatske destinacije, a nekako smo na utrkama međunarodnog maratona i sada triatlona naviknuti na pobjednike iz Mađarske.

   - Ovo je bila moja prva utrka u olimpijskom triatlonu. Na Svjetskom prvenstvu u Australiji natjecali smo se u supersprintu, pa sam s nestrpljenjem čekao nastup na Viru. Došao sam pun energije i želje, a vidi se to i po ostvarenom vremenu. Imao sam dobar rezultat s obzirom da je biciklistička utrka bila po brdovitoj dionici. Za prvi nastup ovo je bilo više nego dobro - zaključio je Lehmann. Kup Hrvatske pripao je drugoplasiranom Jukiću iz TK „Petar Zrinski“, a njegovo vrijeme 2:09:13 govori kako nije imao šanse doći do ukupne pobjede. Na postolju je bio iza Lehmanna, ali mu u konkurenciji hrvatskih triatlonaca nije bilo ravnog.

 
 
slika01   slika01   slika01   slika01   slika01   slika01  
 
slika01   slika01   slika01   slika01   slika01   slika01  
 
 
    - Utrka je bila u skladu s onim što sam očekivao, a ostvareno vrijeme realno s obzirom na moje trenutne sposobnosti. Dobar dio sezone sam propustio zbog ozljede, ali je ovaj rezultat motivacija za sljedeću sezonu - sabire Jukić dojmove. Na plivačkoj dionici na plaži Jadro izašao je treći iz Virskog mora, iza klupskog kolege Adriana Žgaljića te ispred legendarnog ironmana Dejana Patrčevića, a ta je trojka do samog cilja vodila borbu za podjelu odličja.

   - Šljunčana staza mi nije baš odgovarala u posljednjoj dionici, ali sam na asfaltnom dijelu uspio pojačati ritam i doći prvi do cilja u poretku Kupa Hrvatske - kaže triatlonac kojega smo prošle godine vidjeli na uličnoj utrci 5 kilometara na kojoj je osvojio broncu. Sada je otišao dva koraka naprijed.

   - Super utrka. Bez obzira na rezultat, iskreno kažem da je ovo top utrka i jedna od najljepših triatlonskih destinacija. Inače obožavam otoke, a Vir je posebno lijep i privlačan za triatlon. Pohvalio bih i TK „Split“ kao organizatore, uvijek super odrade posao - zaključuje Jukić.

   Naslov osvajačice Kupa Hrvatske pripao je u ženskoj konkurenciji Maji Marukić iz TK „Maksimir“. Stazu od 1.500 metara plivačke dionice, 40 kilometara biciklističke te 10 kilometara trkačke prošla je u vremenu 2:34:18, što je za 18 minuta slabije od rekorda dvostruke p objednice Sonje Škevin iz 2017. i 2016. godine. No i za ovu pobjedu Marukić je morala krvariti, i to doslovno. Žuljevi su joj probili sportsku obuću, pa se Maja više žalila na kvalitetu tenisica nego na neugodnu bol. Uostalom, pobjednici pišu povijest.

   - Predivan je osjećaj nakon pobjede. Kad god mi je bilo teško, pogledala bih sa strane i pomislila kako sam sretna što se po lijepom i sunčanom vremenu natječem uz morske staze. Biciklistička staza je predivna, organizacija vrhunska, a cijela utrka dinamična i zabavna - potvrđuje Maja dojam i priču svih triatlonaca.

   - Vir je definitivno najbolja destinacija za olimpijski triatlon u Hrvatskoj. Došla sam uživati pa nisam imala nekih posebnih ambicija, ali sam uspjela pobijediti što mi je dodatni razlog za radost - kaže pobjednica nacionalnog triatlonskog Kupa.

 
 


   U olimpijskom triatlonu u obje konkurencije nastupilo je 25 triatlonaca; ukupno je bilo 96 natjecatelja u olimpijskom, supersprint triatlonu i uličnoj utrci na 5 kilometara iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Švedske. Domaćin i glavni organizator natjecanja bila je destinacijska kompanija „Vir turizam“ s Darijom Zrilić kao direktoricom utrke, organizator je bio TK „Split“ i Ivan Pavić kao tehnički direktor u ime Hrvatskog triatlonskog saveza, a glavni sponzor Općina Vir te „Dukat“ koji je sportaše opskrbio energetskim proizvodima. 3. izdanje Virskog triatlona održano je u nedjelju 14. listopada na otoku Viru po izrazito toplom i sunčanom vremenu. Natjecanje su pomogla virska komunalna poduzeća „Vir održavanje“, „Čisti otok“ i „Vir zaštita“, kao i restoran „Kotarina“ koji je za triatlonce priredio vrhunski gulaš s paštom.

 
 
 

Tekst i slike preuzeti sa Facebook stranice Virskog Lista     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika901
 


Matea Vojinović i Martin Štefan
         pobjednici supersprint triatlona

 
 


   U supersprint triatlonu pobjeda Korčulanke Matee Vojinović (TK Swibir) i Martina Štefana (TK Petar Zrinski)

   POBJEDE NISU BILE U PRVOM PLANU, VEĆ OPORAVAK OD OZLJEDE I DOLAZAK NA CILJ

 
 


   Plivačku dionicu od 375 metara, biciklističku od 13 kilometara i trkačku 2.500 metara u disciplini supersprint triatlon prva je prošla Matea Vojinović, Korčulanka iz zagrebačkog TK „Swibir“. Vrijeme pobjednice bilo je 48:09, nešto slabije od prošlogodišnje rekorderke Zare Baković (46:23), ali bolje od preostalih sedam ovogodišnjih triatlonki na Viru.

   - Veoma sam sretan zbog pobjede. Planirao sam ovaj nastup jer sam htio nastupiti u olimpijskom triatlonu, pa sam pretraživanjem kalendara naišao na ovu lijepu utrku. Uoči utrke bio sam zaista uzbuđen - kaže Mađar.

   - Osjećaj je super, iako pobjeda nije bila u prvom planu, niti cilj nastupa. Najljepše od svega je što sam odradila utrku do kraja - kaže 17-godišnja Matea koju su uz borilište na virskoj rivi bodrili mama, tata i sestra. Vojinović je ove godine trijumfirala na splitskom Marjanu, kao i na državnom prvenstvu u akvatlonu, a pobjeda na Viru došla je kao vrhunac sezone. Na otoku je bila prije dvije godine na I. Virskom triatlonu, prošlogodišnji nastup je preskočila, pa je sada propušteno nadoknadila ne samo pobjedom u supersprintu već i nastupom na uličnoj utrci.

   Pobjednik u muškoj konkurenciji, Martin Štefan iz TK „Petar Zrinski“, također je imao štošta za nadoknađivanje. Upravo se oporavio od ozljede zbog koje je zaobišao olimpijski triatlon, a kako je prošle godine u supersprintu bio na 6. mjestu, ovogodišnja pobjeda donijela mu je osmijeh od uha do uha.

 
 
slika01   slika02   slika03   slika04   slika05   slika06  
 
 
    - Jako sam zadovoljan, najviše zbog činjenice kako sam se oporavljao od ozljede. Plivanje i vožnja bicikla su bili kako treba, ali sam problema imao na trkačkom dijelu zbog šodera. Taj je dio bio iznimno zahtjevan, ali sam i njega srećom odradio - potvrđuje Štefan radost zbog pobjede.
   Supersprint je odradio u vremenu 42:28, odnosno slabije od prošle godine postavljenog rekorda Emila Novosada (40:52). Nastupilo je ukupno 19 triatlonaca u supersprintu te dvije štafete sa šest natjecatelja.

 
 
 

Tekst i slike preuzeti sa Facebook stranice Virskog Lista     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika901
 


Pobjeda štokholmsko - zadarske štafete

 
 


   Pobjednička stockholmsko-zadarska štafeta Adriatic u supersprint triatlonu imala je prvi natjecateljski nastup trkačice iz Zadra.

   JOSIPA RUDIĆ: VIŠE SAM TIP ZA VEČERNJE REKREATIVNE UTRKE, ALI UŽIVALA SAM U SVOM PRVOM NASTUPU I PRVOJ POBJEDI U KARIJERI

 
 


   Štafeta Michael Tagel, Neven Pavić i Josipa Rudić bila je jedna od svega dvije koje su se prijavile za natjecanje u supersprint triatlonu, ali da ih je bilo i 200 slavlje Nevene nakon ulaska u cilj bilo bi isto. Štafeta Adriatic – kako su se nazvali – posao je odradila u vremenu 48:34, dok su Jakša Drpić, Mladen Karlovčec i Renato Pilipović iz zadarskog TNT-a došli na cilj u vremenu 50:30. Evo i objašnjenja zašto je Josipa bila u posebnom raspoloženju.

   - Ovo je moja prva utrka u životu. Dragi prijatelj me zvao i pitao bi li bila član štafete. Pristala sam i odradila trkačku dionicu - kaže rekreativna trkačica Josipa uz napomenu kako su Michael i Neven ostvarili značajnu prednost na svojim štafetnim dionicama. Posebno se to odnosi na poznatog zadarskog biciklista Pavića koji je Virskim prstenom vozio poput vjetra.

   - Ostavio mi je priličnu prednost, pa sam dobro trčala i mirno je zadržala do kraja. Inače ne trčim ovako rano, više sam tip za večernje utrke. No kako srećom nije bilo previše sunca, bilo mi je jako lijepo - obradovala se Josipa prvoj utrci i prvoj pobjedi u karijeri.

 
 
 

Tekst i slike preuzeti sa Facebook stranice Virskog Lista     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika901
 


Šveđani vole Vir

 
 


   Švedski par Tanja Branteus i Michael Tagel iz Stockholma sa svojim tromjesečnim sinom Adrianom došao je uživati u triatlonu i otoku

   VIR JE MALI I PREKRASNI OTOK, A BICIKLISTIČKA STAZA NEVJEROJATNA I PREDIVNA

 
 
slika01   slika02   slika03   slika04   slika05  
 
 
 


   Tanju Branteus i Michaela Tagela iz švedskog Stockholma nije bilo nikakvo čudo vidjeti na Viru, pogotovo što su gosti iz Švedske ove godine razvalili i ušli u 10 emitivnih virskih turističkih tržišta, ali je iznenađenje bila činjenica kako su na otok došli zbog triatlonskog natjecanja. Oboje su članovi „Stockholm City Triathlon“, kluba osnovanog 1996. godine koji se diči najvećim brojem članova u Švedskoj. Ima ih čak 450, a dvoje smo upoznali na otoku. Michael je odradio plivački dio štafete supersprint triatlona sa svojim zadarskim prijateljima Josipom Rudić i Nevenom Pavićem, dok je Tanja herojski u vremenu 3:21:52 prošla ciljem olimpijskog triatlona. Na cilj je došla sedma ili kao posljednja u svojoj konkurenciji, ali uz burne pozdrave publike koja je nagradila njezinu ustrajnost.

   - Bilo je veoma teško, ali ujedno i vrlo lijepo. Biciklistička staza je nevjerojatna, zaista predivna, pa sam uživala i lijepo se zabavila. Lijepo je bilo i plivati u moru - kaže Šveđanka. Nije joj Virski triatlon prvo natjecanje u karijeri, ali je prvo ovogodišnje s obzirom da je par iz Stockholma prije tri mjeseca dobio najmlađeg triatlonca u obitelji. Veseli Adrian uživao je na suncu kao prvi put u životu, a iz tatinih ruku promatrao je rasplet na stazi i dolazak mame Tanje na cilj.

   - Bilo je prilično spontano kada smo se odlučili doći na utrku. Prije dva mjeseca došli smo u Zadar gdje živi moj otac, pa kako Vir nije daleko odlučili smo nastupiti na triatlonu - otkriva Tanja stockholmsko-zadarsku vezu s otokom koji joj je odmah prirastao uz srce. - Vir je puno više nego lijepo mjesto. Obala je posebno lijepa, pogotovo na dionici biciklističke utrke. Otok je mali, ali prekrasan - oduševila se Tanja.

 
 
 

Tekst i slike preuzeti sa Facebook stranice Virskog Lista     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika901
 


Supružnici Ivana i Marino Rukavina zajedno na postolju

 
 


   Virski trkači i supružnici Ivana i Marino Rukavina osvojili su brončanu medalju u dobnoj kategoriji ulične utrke na 5 kilometara

   ZAJEDNO U LJUBAVI, ZAJEDNO NA POSTOLJU

 
 
slika01   slika02   slika03   slika04  
 
slika05   slika05   slika05   slika05  
 
 
 


   Virskim Rukavinama izgleda nije dosta da se ujutro bude jedno pored drugog, pa su se na postolju ulične utrke na 5 kilometara našli ponovno u zagrljaju kao brončani u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ivana i Marino Rukavina najpoznatiji su virski trkači s brojnim polumaratonskim utrkama odrađenima tijekom posljednjih godina, uključujući Ljubljanu i Bratislavu, pa iako je Marino u šali dobacio kako „ide na rezultat“, već je i dolazak do cilja bio vrijedan rezultat. Ivana je prošla ciljem kao 18. s vremenom 27:32, dok je Marino zauzeo 22. mjesto s vremenom 28:21. U dobnim kategorijama pripalo im je treće mjesto i brončano odličje.

   - Ne možeš bez treninga. Daleko su sada rezultati kada sam bila u top formi - tvrdi Ivana, dok je Marino bio zadovoljan odrađenim.

   - Bitno da smo istrčali utrku. Nije bilo lako - kaže. Pobijedio je Zadranin Ante Špaleta (19:16) kod muškaraca, a Zadranka Vanja Petrović u konkurenciji žena (23:27). Oba rezultata, kao i svi drugi na III. Virskom triatlonu, osjetno su slabiji od dosad najboljih rezultata na dva triatlonska izdanja na Viru.

 
 
 

Tekst i slike preuzeti sa Facebook stranice Virskog Lista     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
sponzori