Dobro došli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
podnaslov
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 
 
 
  Sponzori
 
 
peloton  
 
 
cemex  
 
 
extreme shop 
 
 
 

 ČLANCI

 
  
Održan 5. Marko Polo izazov
    Po peti put korčulani su ovog vikenda ugostili triatlonce u svom gradu. Treći put je glavna utrka bila olimpijski triatlon. Osim olimpijskog triatlona na programu su bile još sprint triatlon utrka pojedinačno i za štafete, supersprint štafetno natjecanje, humanitarna ulična utrka na 10 kilometara te štafetna trčanje za korčulanske osnovce.
   Kao uvod u triatlonska natjecanja osnovnoškolci su imali svoje natjecanje u štafetnom trčanju. Dvadesetak tročlanih ekipa je od glavnih ciljnih vrata pa po zapadnoj rivi poluotaka starog grada nastojalo nadmašiti svoje konkurente po razredima.
   Supersprint štafetni triatlon je također u prvom redu bilo predviđeno za korčulanske osnovce, ali na kraju se na startu pojavila samo jedna ekipa koja je našla dovoljno hrabrog plivača da zapliva u još uvijek dosta hladnom moru. Todor Foretić je plivao, Filip Mažuran je vozio biciklu, a Nikola Botica je trčao.
   Zato je na sprint triatlonu bila velika konkurencija štafeta. Čak devet štafeta se pojavilo na startu. Najbolja je bila štafeta „BK Konavle“ kojoj je nedostajalo samo dvadesetak sekundi da probije granicu od jednog sata. Štafetne ekipe su generalno bile brže od pojedinačnih natjeatelja. Iskazao se rezultatom Josip Živković iz TK Swibir koji je samostalno ostvario najbolje pojedinačno vrijeme u sprint triatlonu, a bio je bolji i od svih štafeta osim pobjedničke.
   Kod žena pojedinačno prva je u cilj došla Ana Miočić iz TK Zadar.

   Tek sam sada došavši do olimpijskog triatlona primjetio da nisam još spomenuo vremenske uvjete. A to je zato jer su cijeli dan bili odlični vremenski uvjeti za sportske aktivnosti na otvorenom. Samo je trebalo malo stisnuti zube i skočiti u more. More je bilo relativno hladno, ali bez valova te su se mogla isplivati dobra vremena.

   Glavna utrka, olimpijski triatlon startala je točno u podne. Nakon zajedničkog starta za muškarce i žene i dva kruga (trokuta) plivanja već su se počeli nazirati favoriti. Petorica muških natjecatelja Ognjen Stojanović, Csabo Rendes, Jacopo Butturini, Matija Meden i Matija Lukina, uspjeli su isplivati kilometar ipo za manje od sedamnaest minuta i već se moglo nagađati tko bi od njih mogao biti pobjednik. Nakon biciklističkog dijela Lukina Matija je „otpao“ od vodećih i tek na trkačkom dijelu su se iskristalizirali pobjednici. Pobijedio je Ognjen Stojanović iz Srbije ispred mađara Csaba Rendes-a te zadarskog italijana Jacopo Butturinija.
   Kod žena je bilo manje neizvjesnosti: sa po nekoliko minuta međusobne razlike prva u cilj je stigla Sonja Škevin, druga je stigla Željka Šaban Miličić, a treće mjesto je osvojila Maja Bonačić sve tri iz TK Swibir.

   Cijela ova manifestacija je imala i humanitarni karakter, jer je ulična utrka na 10 kilometara održana sa ciljem promoviranja zdravog načina života i promoviranja udruge „Kap u moru.“
   Bilo je i političkih momenata, zagovornici neekspoloatacije nafte u jadranu iskazali su svoj stav postavljanjem svojih transparenata.
   Osim toga Župa sv Marka iz Korčule je slavila ove subote svog zaštitmika sv Marka. Tako je u popodnevnim satima oko starog grada prošla procesija sa slikom sv. Marka nakon koje je održano euharistijsko slavlje.
   Još kasnije navečer ljubitelji klapske pjesma imali su prilike poslušati klapu Contra.

 
 
 
Tekst napisao: Mladen Luković  
 


 
 
 
     Objavljeno i na Adventure sport portalu.
 
 
 

 
sponzori