Dobro došli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Odaberi članak
 
 
  Godina 2016.
 
  Godina 2015.
 
  Godina 2014.
 
  Godina 2013.
 
  Godina 2012.
 
  Godina 2011.
 
  Godina 2010.
 
  Godina 2009.
 
  Godina 2008.
 
  Godina 2007.
 
  Godina 2006.
 
 
 
 
 
 
 
  Sponzori
 
 
 
mark2  
mark2  
 
 
 
 
extreme shop 
 
 
 
peloton  
 
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 
 
 
 
    12. svibnja 2012. - Austrian half Ironman Mureck by Marin Koceić


   Iako nemam naviku pisati izvještaje sa utrka, bolje rečeno nemam vremena, a sa lokalnih utrka uvijek to odradi netko drugi, a svatko želi čuti info iz „prve ruke“, telefon zvoni, SMS-i stižu, pa sam odlučio da ću manje vremena potrošiti ako stavim to na papir.

   Jedno je sigurno, dugi triatlon sve je više popularan u Hrvata.
   Na utrku sam krenuo sa Jakšom Diklićem, Dubrovčaninom koji trenutno trenira samo ovu disciplinu.Sat i po vožnje iz Zagreba pogoduje triatloncima da iz metropole krenu isti dan, a mi smo išli dan ranije, vrijeme i smještaj bili su idealni, dok je prognoza za utrku je bila je 100% točna i u subotu iza 13 h počela je kiša.

   Na startu se našlo 200 natjecatelja, sa tim da su žene i muškarci iznad 55 g. startali 45 minuta ranije.
   Da odmah naglasim, sa više strana sam doznao da su izmjerene udaljenosti (1750m-86,2km-19,5 km)-sve 3 discipline su bile u 2 kruga.
   Najava za start bila 10, 5, 3 minuta prije, međutim čim je službeni spiker završio sa 3 min., čula se sirena, te mi nije bilo baš jasno da li ista i točna, ali kako se sve zapjenilo, nije bilo druge ne hvatati prve.

   Nakon 100 metara, 50 natjecatelja bilo je ispred mene, što i nije bilo realno, prva bova bila je tek nakon 350 metara, tako da sam uz prilično nepotrebno izgubljene energije i visokog pulsa do prve bove stigao vodeću skupinu i bio drugom „na nogama“. Plivanje nije bilo teško do polovice drugog kruga, kad se ovaj prije mene u 10 sekundi ostavio za 30 metara, mene i do tada vodećeg. Do kraja je tako i ostalo sa tim da zadnjih 400 m, nisam uspio plivati na nogama drugome, nego 5 metara iza (opet gubljene energije). Kroz zonu sam brzo prošao i našao se drugi, a prvi mi je cijelo vrijeme bio 30 sekundi ispred. U prvih 4 km, sam 2 puta pogrešno skrenuo, morat ću pod hitno naučiti osnove njemačkog. Bike je bio prilično vjetrovit i vruć, te sam do 42 km vozio sam, a pred ulazak u drugi, stigao me favorit utrke A. Vištica. (novčanih nagrada nije bilo, tako da extra klase osim njega nisu bile)
   Iako sam imao 2 bidona po 0,75 l, već mi je tada pomanjkalo vode, a na ulazu u drugi krug uspio sam uhvatiti 0,5l i to mineralne. To je bila jedina okrjepa, a tekućina je bila previše vruća.Uz držanje razmaka 5-7 metara uspio sam držati Andreja cca 25 km, te mi dolaskom na brdu jednostavno otišao. Već tada sam znao da sam bike odradio previše brzo, uz to da mi je najveća brzina bila 84,4 km-najveća u životu. (toliko o bike stazi da je ravna). Zadnji 15 km bilo je čisto preživljavanje, mogu zahvaliti Ivi Tomić koja mi je 10 km prije kraja dala pola bidona vode sa tim bar malo popravila stanje.

   Pri silasku sa bike-a vidio sam na reklami ispred banke 34° Celzijusa, a sa tim sve je rečeno. Dehidriran odradio sam odlično 2. izmjenu i krenuo ka trčanju, ali opet problem sa vodom. Kako sam naučio na kratkim utrkama da samo skupim čašicu, pa što ostane, ovdje se to pokazalo, kao loše, tako da sam nakon prve okrepe ostao žedan. Već napola živ, mislio sam odustati, trčanje nije sličilo na natjecanje, nego na hodanje.
   U cijelom tom ludilu, nakon 2 km dolazi skretanje, a nigdje nikoga, tražeći da li ići lijevo ili desno, izgubio sam sigurno minutu, a adrenalina da ne govorim, koliko sam se puta izgubio na planinskim utrkama, jedno sam naučio čekaj sljedećeg natjecatelja, koji mi je pokazao i oznaku za trčanje, naravno na njemačkom.
   Cijeli prvi krug odradio sam jedva sa tim da mi nigdje nisu htjeli dati bočicu, nego čašice, pa pij koliko želiš. Na svakoj stanici izgubio sam po 6-7 sekundi na ispijanje tekućine, ali to je bio jedini način da završim.
   U drugom krugu počela je kiša i to 15-minutni potop, koji me donekle vratio u život. Kako su 4. i 5. plasirani bili daleko završio sam utrku jedva živ.

   Poslije 10 minutnog spavanja pod tušem, spasio me M. Miličić koji mi je donio bananu i 10-tak čaša isostara koji su me vratili u život.

   Hrvata je bilo puno, ali vrijedi naglasiti pobjednika svemirca Andreja, koji nije imao konkurenciju na utrci i ovo je odradio sa „pola gasa“, te Željku koja je bila druga od žena.
   Odustajanja je bilo dosta cca 25 natjecatelja, a jedan od njih i moj kolega na putovanju J. Diklić. U zadnjih 12 godina od kada se bavim triatlonom imao sam dosta zgoda i nezgoda, ali ovako nešto niti blizu, te sam još jednom dobio potvrdu, da dugi triatlon nema veze sa sprintom i olimpijskim.Tješi me što kažu mnogi da je ove godine utrka bila sporija 5-6 minuta nego prošle, pa 3:57 i nije loše, uz to da su sve 3 discipline nešto kraće.
   Sa plivanjem i bike-om sam prezadovoljan (prosjek skoro 40 J), e sad da je bilo okrepnih stanica, koliko bi bio bolji na trčanju ne znam, ali još jedna pouka, na mojoj najjačoj disciplini sam podbacio. Još da naglasim TT bike je obavezan, kotači koje imam su odlični, ukoliko želite rezultat, a poslije i ugodno trčanje bez bolova u leđima, računajte na ovo. (još jednom zahvala Marku i Željki na kotačima i bike-fitingu).

   Hrana u Austriji je prilično loša, za 3. mjesto praktički nisam ništa dobio 30 euro bon, dok za 1.mjesto u kategoriji ugraviranu kupu Tondach i 100 euro bon u Giga sportu, znači moram opet u Austriju na utrku, a i Vanda jedva čeka da potroši koji euro na shoping.

   Za 3 tjedna čeka me još jedna trening utrka 1 Ironman, najvjerojatnije Bled ili Beč i onda debitanski nastup u Rothu, na punom.
   Kako sam tek u 2012 počeo sa dugim treninzima i imao prometnu u veljači, svi ovi treninzi i iskustvo naplatiti će se u 2013, a ako budem pametan i ne žurio i u ovoj imati ću ovogodišnji cilj od 8:59 h.

   Zdravi i veseli bili,M.K.


Tekst napisao: Marin Koceić
 


TK Split