Dobro došli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
 
 
 
  Odaberi članak
 
 2010. kolovoz
   12. Marjanski đir
 
 2009. kolovoz
   11. Marjanski đir
 
 2008. listopad
   "Željezni" hrvatski vojnici
 
 2008. kolovoz
   10. Marjanski đir
 
 2008. lipanj
   Otvaranje triatlonske sezone
 
 2006. lipanj
   TELETINA - Ćićo Senjanović
 
 2006. ožujak
   ALTERNATIVNI STIL: TRIATLON
 
 2005. srpanj
   Cura sa osmjehom
 
 2005. srpanj
   Prva dama Triatlona
 
 
 
 
 
 
 
 
  Sponzori
 
 
 
mark2  
mark2  
 
 
 
 
extreme shop 
 
 
 
peloton  
 
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 
 
 
 
 


Slobodna Dalmacija

27.03.2006

  

ALTERNATIVNI STIL TRIATLON:
Dr. GORANA JELIĆ I BUDUĆA
KINEZIOLOGINJA JELENA LUKŠIĆ

SPORT ZA PAMETNE I IZDRŽLJIVE

Triatlon je kao partija šaha, uvijek se mora razmišljati o dva-tri poteza unaprijed. Taktika je vrlo bitna, kao i psihička snaga. Ni jedan triatlonac neće kazati da postoji disciplina koja mu je draža u odnosu na neku drugu (vožnja biciklom, trčanje i plivanje)

Piše Robert RADICA

   Koliko je ljudi upoznato s olimpijskim sportom naziva triatlon? Sudeći po našim sugovornicama, dr. Gorani Jelić i Jeleni Lukšić, apsolventici Zavoda za kineziologiju, jako malo. A riječ je o splitskim sportašicama koje su u triatlonu uzele naslove prvakinja države i osvajačica Kupa. Je li se atraktivno baviti sportom koji u sebi zadrži tri sportske discipline, naizgled teško spojive - plivanje, biciklizam i trčanje?
   - Sportom se bavim cijeli život, plivanjem punih šest godina. Obožavam trčati. Možda sam se trebala baviti i atletikom, ali jednostavno mi je bilo tako dobro u plivanju da nisam željela napustiti bazen. Pri upisu na fakultet, prof. Dragan Sekulić mi je radio test izdržljivosti koji je pokazao moje iznadprosječne sposobnosti, te mi savjetovao da ih iskoristim baveći se nekim sportom koji traži takve predispozicije. Krenula sam s polumaratonom, a kako obožavam voziti se biciklom, čim se osnovao klub, počela sam se baviti triatlonom - kaže Jelena.
   Sportski put Gorane Jelić je bio nešto drukčiji, ali se stiglo “do cilja” bez usporavanja i prepreka. - Zapravo je razlog bio tipično ženski, željela sam skinuti koji kilogram viška. A idealno za to je trčanje. Istina, nije lako, na moju želju za trčanjem nadovezao se problem s leđima zbog kojega sam se počela baviti plivanjem. Na kraju se sve spojilo u triatlon, i to natjecateljski, iako u početku nisam mislila da bi to moglo tako ispasti - kazala nam je Gorana.
   Sport izdržljivih. Je li samo izdržljivost glavni argument triatlonaca? Neizbježno je primijetiti da je Gorana doktorica znanosti i sveučilišna profesorica, a Jelena uskoro kineziolog. Koliko i inteligencija pomaže u svladavanju prepreka na stazi?
   - Ne bih to toliko strogo gledala.
No zamislite triatlon kao jednu partiju šaha, uvijek se mora razmišljati o dva-tri poteza unaprijed. Taktika je jako bitna - kaže Gorana.
   - I potrebno je biti psihički jak, često se u utrkama nalaziš u izgubljenoj situaciji, da ti suparnica na stazi bježi i dobar kilometar, a želiš je prestići. I u takvoj situaciji odlučuje psihička čvrstoća. Normalno, i tijekom ostalih disciplina moraš kontrolirati sebe i paziti da se u jednom dijelu ne pretjera jer teško da se s takvim ritmom može završiti utrka. Na kraju ispada da se sve svodi na strogo doziranje snage - dodaje Jelena.
   Triatlon je sport poput mnogih koji se treniraju u skupini, iako je riječ zapravo o individualnom sportu. Specifičan je jer je teško pronaći trenera specijalista, lakše je kada se razmjenjuju iskustva. I ni jedan triatlonac neće kazati da postoji disciplina koja mu je draža u odnosu na neku drugu.
   - Sve mora biti podjednako, istina, uvijek je teško s vožnje biciklom kada se prijeđe dvadesetak kilometara početi trčati, ali ta se kriza brzo prebrodi - kaže Gorana.
Koliko bavljenje sportom oduzima vremena za druge aktivnosti, obitelj, posao, izlaske?
   - Sve se svodi na vrlo preciznu i dobru organizaciju, ništa se ne prepušta slučajnostima. No zato preko vikenda postoji vrijeme za obitelj i prijatelje, odlaske na planinarenje, isključivanje mobitela. U neku ruku, nagradiš sebe - kaže Jelena.
   - Teško je posvetiti se nečemu u potpunosti. Uvijek se balansira između posla, obitelji i triatlona kao hobija. Ali sve se može stići bez problema ako postoji i pomoć i razumijevanje obitelji - zaključuje na kraju Gorana.


   TRIATLON JE OZBILJAN SPORT

Smatraju li se triatlonci alternativcima?
- Ovisi s koje se strane gleda na pojam alternativnog. Triatlon je olimpijski sport koji je u svijetu iznimno cijenjen, na utrkama po Europi dolazi i po dvije tisuće natjecatelja. Dakle, ne razlikuje se ni od jednog drugog sporta - kaže Jelena.
- Ako se pod alternativnim smatra to što uživamo u prirodi i okolišu i što su nam staze takve da prolaze kroz takvo okruženje, onda možemo govoriti o nekakvoj alternativi - dodaje Gorana.


   KAFIĆI SU OUT Zanimljivo je da se i triatlonci ili triatlonke ne razlikuju od ostalih sportaša. Vrlo rijetko ih se može vidjeti u nekim trendy kafićima.
- Nema šanse, Marjan uvijek ima prednost. Sva ta okupljališta se zaobilaze u širokom luku. I kada nema treninga, uvijek se radije odabere izlazak u prirodu nego zadimljeni kafići. Ma i za štekate vrijedi isto - uglas kažu Jelena i Gorana.