Dobro do´┐Żli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
podnaslov
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 
 
 
  Sponzori
 
 
peloton  
 
 
cemex  
 
 
extreme shop 
 
 
 

 ´┐ŻLANCI

 
  
4. Kor´┐Żulanski triaatlon ´┐Ż Izazov Marka Pola
    4. Izazov Marka Pola odr´┐Żan je ove subote. Jo´┐Ż jednom su kor´┐Żulani imali prilike vidjeti triatlonce na svojim ulicama. Glavna utrka je bio olimpijski triatlon, a jo´┐Ż su odr´┐Żane sprint triatlon utrke pojedina´┐Żmno i u ´┐Żtafetama te uli´┐Żna utrka na stazi du´┐Żine 10 kilometara.
   Kao uvertira svim ovim utrkama za odrasle nastupili su doma´┐Żi osnovno´┐Żkolci koji su se natjecali u ´┐Żtafetnom tr´┐Żanju.

   Marko Polo Izazov je imao jaki me´┐Żunarodni karakter, jer su na utrkama nastupili natjecatelji iz 13 razli´┐Żitih zemalja. Vi´┐Że od tre´┐Żine natjecatelja su bili strani dr´┐Żavljani. Ugo´┐Żaj je malo kvarila povremena slaba ki´┐Ża koja nikako da se odu´┐Żi da li da se ozbiljno ispada ili da ne padne. Sre´┐Żom nije bilo jakog vjetra pa je mokra cesta i proljetno jo´┐Ż uvijek nezagrijano more predstavljalo glavni prirodni faktor protiv kojeg su se natjecatelji trebali boriti.

   Pokazalo se da je priroda ipak pokazala svoje zube. Ve´┐Ż na plivanju sprint triatlona se dogodilo prvo odustajanje. Pliva´┐Ż iz favorizirane ´┐Żtafete ´┐ŻNedodirljivih´┐Ż (Untouchables) itekako je osjetio dodir mora te je ve´┐Ż nakon stotinjak metara plivanja odustao te time dao drugim ´┐Żtafetama neo´┐Żekivanu ´┐Żansu za dolazak na postolje. To su najbolje iskoristile dvije mlade kor´┐Żulanske ´┐Żtafete ´┐ŻPapige´┐Ż i ´┐ŻBerislav´┐Ż ´┐Żiji su ´┐Żlanovi bili u´┐Żenici osnovne ´┐Żkole Petar Kanaveli´┐Ż iz Kor´┐Żule te su osvojili drugo i tre´┐Że mjesto. Prvo mjesto me´┐Żu ´┐Żtafetama je osvojila ´┐Żtafeta ´┐ŻDIF BIKE 1´┐Ż iz Crne Gore.
   Jo´┐Ż jedan natjecatelj je do´┐Żivio bolno hladni dodir proljetnog mora koju minutu kasnije i trebalo ga je spa´┐Żavati jer ga je uhvatila slabost te se iznemogao nije mogao sam boriti protiv ledenog zagrljaja. Na vrijeme su ga uo´┐Żili ljudi iz osiguranja utrke te su ga izvukli iz vode i prevezli na obalu gdje ga je preuzela hitna pomo´┐Ż Doma zdravlja Kor´┐Żula. Imao je pliva´┐Żko odijelo, a opet se smrznuo, mogli su se ´┐Żuti komentari.
   U pojedina´┐Żanoj konkurenciji nastupilo je najvi´┐Że juniora, a osim ´┐Żto ih je bilo najvi´┐Że postigli su i najbolje rezultate. Najbr´┐Żi je bio Luka Paliska iz TK Pula ispred klupskog kolege Jana Josipovi´┐Ża te Josipa ´┐Żivkovi´┐Ża iz TK Petar Zrinski. Kod djevojaka prva tri mjesta su zauzele Nika Begi´┐Ż (TK Triton), Elisabetta Vitasovi´┐Ż (TK Pula) te Ela Vu´┐Żemilovi´┐Ż (TK Petar Zrinski). Sve mla´┐Żi juniori i juniorke.

   Sve ovo je tek bio uvod u glavnu utrku. Do´┐Żlo je puno dobrih natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, kako u mu´┐Żkoj tako i u ´┐Żenskoj konkurenciji, te je bilo neizvjesno tko bi mogao pobijediti.
   Ovog puta svi su uspje´┐Żno savladali prvu prepreku: jedan ipo kilometarsko plivanja. Izdvojili su se favoriti i po´┐Żela je jurnjava biciklima. U vode´┐Żoj grupi se na´┐Żla petorka Marin Kocei´┐Ż (TK Swibir), Toni Elezovi´┐Ż (TK Split) te tri ma´┐Żara David Ruzsas, Petar Bajai i Marton Flander. Sa oko minutom zaostatka sam ih je pratio Dejan Patr´┐Żevi´┐Ż (TK Zagreb).Kod ´┐Żena su vodstvo preuzele Daria Pletikapa (TK Petar Zrinski) i Tea Milo´┐Ż (TK Pula). Taj poredak vode´┐Żih se zadr´┐Żao do kraja biciklisti´┐Żkog dijela.

   U kona´┐Żnici do pobjede su do´┐Żli ma´┐Żari. Zauzali su sva tri prva mjesta. Najbr´┐Żi je bio David Ruzsas ispred Petra Bajaia i Marton Flandera. Slijedila su tri hrvatska natjecatelja: Marin Kocei´┐Ż, Dejan Patr´┐Żevi´┐Ż te Toni Elezovi´┐Ż kojeg je Patr´┐Żevi´┐Ż pretekao u trka´┐Żkom dijelu.
   Kod ´┐Żena je prva do cilja do´┐Żla Daria Pletikapa ispred Tee Milo´┐Ż, a do tre´┐Żeg mjesta je do´┐Żla ´┐Żeljka ´┐Żaban-Mili´┐Żi´┐Ż (TK Swibir).
   Zbog kliskog kolnika bilo je vi´┐Że proklizavanja i padova sa bicikli, ali niko nije zbog toga odustao. Dogodila su se tri odustajanja, ali zbog pucanja guma i mehani´┐Żkih problema.

   Za vrijeme trajanja olimpijskog triatlona odr´┐Żana je humanitarna utrka na stazi du´┐Żine 10 km. Sredstva prikupljena ovim putem bit ´┐Że dodjeljena udruzi ´┐ŻKap u moru´┐Ż koja se bavi pomaganjem djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.

   Ovdje su spomenuti samo najbr´┐Żi, ali i svi ostali su pro´┐Żli istu stazu, stekli isto iskustvo. Ostvarili su neku svoju ideju, nau´┐Żili neku novu sportsku lekciju.

   Slijede´┐Żeg dana, u nedjelju, sunce je granulo a kor´┐Żulani su za svoje goste i sugra´┐Żane izveli ples More´┐Żka, pomalo simboli´┐Żno, na istom mjestu na kojem se dan prije nalazila triatlonska zona.

   Ova utrka je bila tre´┐Że kolo Splitske duatlon-triatlon lige. Nakon dva proljetna triatlona, slijede´┐Że kolo ´┐Że opet biti duatlon - ovog puta na Marjanu u Splitu, na doma´┐Żem terenu.

 
 
 
Tekst napisao: Mladen Lukovi´┐Ż  
 


 
 
 
  
Izazov Marka Pola
    U subotu 26.4. odr´┐Żan je 4. Izazov Marka Pola u prekrasnom starom gradu Kor´┐Żuli na Kor´┐Żuli. Iako vremenski uvjeti nisu bili na strani natjecatelja, skupio se veliki broj natjecatelja na startu olimpijskog i sprint triatlona (koje je bilo ogledna trka za europsku kvalifikacijsku utrku za olimpijske igre mladih) , ´┐Żtafetnog sprint triatlona , uli´┐Żna trka na 10km i prvenstvo lokalnih osnovnih ´┐Żkola u ´┐Żtafetnom tr´┐Żanju.

   Na olimpijskom triatlonu glavni favoriti su bili Ma´┐Żari Ruzsas David, Bajai Peter i Flander Marton koji su osvojili prva tri mjesta. Za ostala mjesta u poretku se vodila velika bitka. Nakon pliva´┐Żkog segmenta kojeg su predvodili Slovenac Matija Meden i na´┐Ż Toni Elezovi´┐Ż a iza njih ve´┐Żi broj natjecatelja. Mogla se o´┐Żekivati velika grupa na biciklisti´┐Żkom dijelu ali odmah na po´┐Żetku zbog ki´┐Że i skliske ceste se dogodilo nekoliko padova, tako da se stvorilo vi´┐Że grupica. Prvu grupu su vodili Elezovi´┐Ż, Kocei´┐Ż koji se iznena´┐Żuju´┐Że dobrim plivanjem na´┐Żao u vode´┐Żoj skupini i Ma´┐Żari. Sa odli´┐Żnom vo´┐Żnjom na tr´┐Żanje su krenuli sa velikom predno´┐Ż´┐Żu. Ma´┐Żari su bili uvjerljivi, Kocei´┐Ż je zavr´┐Żio na 4. mjestu ujedno i prvi Hrvat, iza njega je do´┐Żao Dejan Patr´┐Żevi´┐Ż koji je tog dana istr´┐Żao najbr´┐Żih 10km za 33:01 min a najve´┐Że iznena´┐Żenje je priredio Toni Elezovi´┐Ż koji je otr´┐Ża za njega odli´┐Żnih 37:06min i zavr´┐Żio na 6. mjestu ali kao 3. Hrvat.

   ´┐Żenska utrka je tako´┐Żer bila zanimljiva gdje se do zadnjih metra vodila bitka izme´┐Żu Pletikape i mlade Milo´┐Ż. Pobjedila je Pletikapa, dugo mjesto je zauzela Milo´┐Ż a 3. je bila ´┐Żaban Mili´┐Żi´┐Ż.

   Na sprint triatlonu sa uvjerljivim tr´┐Żanjem pobijedio je talentirani Luka Paliska iz Pule ispred Jana Josipovi´┐Ża i Josipa ´┐Żivkovi´┐Ża. Kod cura najbr´┐Ża je bila Nika Begi´┐Ż ispred Vitasovi´┐Ż Elizabete i Ele Vu´┐Żemilovi´┐Ż.

   ´┐Żestitke svima!

 
 
 
Tekst napisao: Kre´┐Żimir Tijardovi´┐Ż  
 


 
sponzori